DETERMINACIÓ DELS GLÚCIDS
INTRODUCCIÓ
Els glúcids són biomolècules orgàniques formades per carboni, hidrogen i oxigen. Realitzen nombroses funcions en els éssers vius; la més principal és l'emmagatzenament d'energia i components estructurals (per exemple, el midó).
Poden ser simples o compostos:
Simples: Són monosacàrids. Es troben en la fruita, per exemple, que naturalment aporta energia al cos a través de la fructosa. Els glúcids simples es processen en més rapidesa i proporcionen un subministre immediat d'energia, però dura menys.
Compostos: Són polisacàrids. Complexos, formats per la unió de dues molècules simples, només es poden absorbir mitjançant la digestió. Maltosa, lactosa, sacarosa, rafinosa.
MATERIALS
Gradilla
8 Tubs d'assaig
Mostres: Glúcids, Fehling A, Fehling B, Lugol
Pinça
- Pipeta
Metxero
|
LUGOL I FEHLING |
|
GLUCOSA, FRUCTOSA, SACAROSA I MIDÓ
|
Posem en una gradilla 8 tubs d'assaig i cada mostra la posavem en dos tubs diferents. A continuació, a un dels tubs que contenia la mateixa mostra li vam fer la prova del Fehling, afegint primer fehling A i despres la mateixa quantitat de fehling B i ho calfem amb el metxero amb l'ajuda de les pinces. Ho deixem un temps fins obervar si canvia de color. Si canviava a roig-taronja el resultat es positiu. Si no canviava de color i es quedava en blau-verd era negatiu.
A una de les mostres vam posar lugol, i observavem si canviava de color o no. Si canviava a morat o blau fosc era positiu i si no canvia negatiu.
|
Calfem el tub amb la mostra |
|
El midó canvia de color amb el lugol |
|
Resultats de les mostres
CONCLUSIÓ
|
Resultats obtinguts al relitzar la pràctica:
| Fehling | Lugol |
Glucosa | + | - |
Fructosa | + | - |
Sacarosa | - | - |
Midó | - | + |
Fonts d'informació:
Viquipèdia- Glúcids simples i complexos
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada