dilluns, 5 de desembre del 2016

determinació dels glúcids

        

             DETERMINACIÓ DELS GLÚCIDS

 

      INTRODUCCIÓ

    Els glúcids són biomolècules orgàniques formades per carboni, hidrogen i oxigen. Realitzen nombroses funcions en els éssers vius; la més principal és l'emmagatzenament d'energia i components estructurals (per exemple, el midó).

 Poden ser simples o compostos:

Simples: Són monosacàrids. Es troben en la fruita, per exemple, que naturalment aporta energia al cos a través de la fructosa. Els glúcids simples es processen en més rapidesa i proporcionen un subministre immediat d'energia, però dura menys.


Compostos: Són polisacàrids. Complexos, formats per la unió de dues molècules simples, només es poden absorbir mitjançant la digestió. Maltosa, lactosa, sacarosa, rafinosa.


      MATERIALS 

  • Gradilla

  • 8 Tubs d'assaig

  • Mostres:  Glúcids, Fehling A, Fehling B, Lugol

  • Pinça

  • Pipeta
  • Metxero

  • LUGOL I FEHLING
GLUCOSA, FRUCTOSA, SACAROSA I MIDÓ


Posem en una gradilla 8 tubs d'assaig i cada mostra la posavem en dos tubs diferents. A continuació, a un dels tubs que contenia la mateixa mostra li vam fer la prova del Fehling, afegint primer fehling A i despres la mateixa quantitat de fehling B i ho calfem amb el metxero amb l'ajuda de les pinces. Ho deixem un temps fins obervar si canvia de color. Si canviava a roig-taronja el resultat es positiu. Si no canviava de color i es quedava en blau-verd era negatiu.
A una de les mostres vam posar lugol, i observavem si canviava de color o no. Si canviava a morat o blau fosc era positiu i si no canvia negatiu.

Calfem el tub amb la mostra

El midó canvia de color amb el lugol

Resultats de les mostres






CONCLUSIÓ

Resultats obtinguts al relitzar la pràctica:


FehlingLugol
Glucosa+-
Fructosa+-
Sacarosa--
Midó-+


Fonts d'informació:
Viquipèdia- Glúcids simples i complexos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada